Wystąpienie jednego ogniska afrykańskiego pomoru świń
Piła, dn. 12.03.2025 r.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Pile
Na terenie powiatu pilskiego w 2024 r. wystąpiło jedno ognisko afrykańskiego pomoru świń u trzody chlewnej, w gminie Ujście. Do tej pory obowiązują nałożone rozporządzeniem unijnym w lipcu 2024r. obszary objęte ograniczeniami III ( strefa czerwona)- gmina Ujście, Kaczory, Piła oraz obszary objęte ograniczeniami I ( strefa niebieska)- gminy Szydłowo, Wysoka, Białośliwie, Miasteczko Krajeńskie. Dodatkowo od 18 września 2024 r. graniczymy ze strefą różową ( obszar objęty ograniczeniami II), nałożoną na powiat wałecki. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Pile otrzymał w tym roku liczne zawiadomienia o znalezionych padłych dzikach z terenu powiatu wałeckiego, u których stwierdzono afrykański pomór świń, oraz o pojedynczych przypadkach zakażenia dzików w powiecie czarnkowsko-trzcianeckim.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Pile przypomina wszystkim hodowcom trzody chlewnej o wzmożeniu podjętych gospodarstwie działań bioasekuracyjnych, a w szczególności:
1) bezwzględnym zakazie wpuszczania do budynków gospodarskich osób postronnych. W okresie od czerwca do sierpnia 2025 r Powiatowy Lekarz Weterynarii w Pile nie będzie prowadził monitoringu choroby Aujeszkyego, by ograniczyć ryzyko przeniesienia wirusa ASF, w okresie, gdy pojawia się najwięcej zakażonych stad.
2) nie wpuszczaniu na teren gospodarstwa pojazdów dowożących paszę lub odbierających padlinę, jeśli jest możliwość odbioru paszy lub dodatków paszowych bez konieczności wjazdu, lub dowiezienia padliny do granicy gospodarstwa. Jeśli pojazd musi wjechać na teren gospodarstwa, należy opryskać lub w inny sposób zdezynfekować koła i nadkola.
3) Jeśli po świnie przyjeżdża zewnętrzny odbiorca swoim samochodem, należy pamiętać o dezynfekcji kół pojazdu, oraz sprawdzić jego czystość przed wpuszczeniem go do gospodarstwa. Jeśli jest taka możliwość w przypadku sprzedaży niewielkiej ilości zwierząt najlepiej wywieźć je swoim transportem do granicy gospodarstwa.
4) Zakazie sprowadzania zwierząt do dalszego chowu z obszarów objętych ograniczeniami II i III- każdy taki zakup wymaga indywidualnej zgody Powiatowego Lekarza Weterynarii.
5) Obowiązku sezonowania zboża i słomy na ściółkę dla zwierząt. Zboże należy przetrzymać minimum 30 dni, a słomę minimum 90 dni i jeśli jest taka możliwość dodatkowo odkazić przed podaniem zwierzętom.
6) Przy wejściu do budynków powinny się znajdować obuwie i odzież do stosowania tylko w tym budynku, oraz środki dezynfekcyjne do rąk i mat, wraz z możliwością umycia rąk. Nawet wchodząc tylko „na chwilę”, należy pamiętać o bezwzględnej zmianie obuwia.
7) Okna i drzwi budynków, w których znajdują się świnie, należy zabezpieczyć siatkami przed dostępem psów, kotów, ptaków i gryzoni.
8) W okresie żniw należy zwrócić szczególną uwagę na drogi, którymi poruszają się pojazdy w obrębie gospodarstwa po powrocie z pola oraz na konieczność czyszczenia i dezynfekcji kół pojazdów oraz obuwia roboczego, w którym poruszamy się po terenie gospodarstwa. Pojazdów rolniczych, wracających z prac polowych nie należy parkować w bezpośrednim sąsiedztwie wejść do chlewów.
9) Należy zwracać uwagę na datę ważności stosowanych środków dezynfekcyjnych do rąk i do mat, oraz na to, by środek używany do dezynfekcji rąk wykazywał działanie wirusobójcze!
10) Należy ograniczyć do minimum wyjścia do lasu osób sprawujących bezpośrednią opiekę nad świniami, a szczególnie zakazuje się używania do pracy w chlewie tych samych ubrań i obuwia, w których było się w lesie i przy pracach polowych.
11) Zabrania się wnoszenia na teren gospodarstwa tusz dzików, lub wyrobów z dziczyzną, czy przyjmowania od myśliwych rekompensaty za wyrządzone przez zwierzynę szkody pod postacią takich wyrobów. A w szczególności zabrania się karmienia świń zlewkami lub innymi resztkami pokarmów.
12) Wszystkie gospodarstwa znajdujące się na obszarach objętych ograniczeniami( strefa niebieska i czerwona) muszą mieć ogrodzone przynajmniej budynki ze świniami, z paszą i ze słomą. Wszystkie gospodarstwa utrzymujące świnie muszą mieć zatwierdzony przez Powiatowego Lekarza Weterynarii plan bezpieczeństwa biologicznego, jeśli chcą sprzedawać świnie do rzeźni, które rozprowadzają produkty poza strefy objęte ograniczeniami.
13) W przypadku zaobserwowania niepokojących objawów u świń, lub odnalezienia martwego dzika w pobliżu gospodarstwa należy fakt ten zgłosić do Powiatowego Inspektoratu Weterynarii, tel. 67 212 38 72- pierwszymi objawami u świń będą utrata apetytu i gorączka u zwierząt, co może nasuwać podejrzenie różycy z którą ASF był wielokrotnie mylony, następnie zaczynają się upadki zwierząt.
Niedopuszczenie do ponownego wystąpienia ASF na terenie powiatu pilskiego leży we wspólnym interesie zarówno rolników jak i Inspekcji Weterynaryjnej i w dużej mierze zależy od dokładności prowadzonych przez Państwa działań bioasekuracyjnych.
Szczegółowe informacje o aktualnej sytuacji odnośnie wystąpienia nowych ognisk ASF można sprawdzić na stronie Głównego Lekarza Weterynarii pod linkiem:
Pryszczyca
Komunikat Glównego Lekarza Weterynarii pryszczyca
Zalecenia Wielkopolskiego Wojewodzkiego Lekarza Weterynarii pryszczyca
Zakup żywych karpi w okresie przedświątecznym
W związku z zapotrzebowaniem konsumentów na zakup żywych karpi w okresie przedświątecznym w punktach sprzedaży detalicznej, Główny Lekarz Weterynarii zaleca stosowanie ogólnych zasad w zakresie postępowania z żywymi rybami wynikających z obowiązujących przepisów prawnych:
- ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2019 r. poz. 122);
- rozporządzenia Rady (WE) NR 1099/2009 z dnia 24 września 2009 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania;
- oraz opinii naukowych i statystyki GUS.
Główny Lekarz Weterynarii zaleca, aby sprzedaż ryb odbywała się wyłącznie po uprzednim ich uśmierceniu.
- Zalecenia dotyczące uśmiercania ryb w punktach sprzedaży detalicznej.
- Uśmiercanie ryb powinno odbywać się w sposób humanitarny, uwzględniający specyfikę tej gromady kręgowców. Zgodnie z raportem Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA do humanitarnych metod ogłuszenia ryb należą metody mechaniczna i elektryczna.
METODA: uderzenie w część czołową czaszki lub poddanie działaniu prądu elektrycznego powodujące utratę przytomności w połączeniu z uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego lub przerwaniem rdzenia kręgowego albo dekapitacją.
MIEJSCE - wydzielone pomieszczenie lub miejsce np. za parawanem, przenośną ścianką lub innym elementem punktu sprzedaży albo namiotu zewnętrznego, który całkowicie zapobiega udziałowi osób postronnych.
Zgodnie z przepisami ustawy o ochronie zwierząt, zabronione jest uśmiercanie zwierząt kręgowych, w tym również ryb, w obecności dzieci. Jest to zakaz bezwzględny, zagrożony sankcją karną przewidzianą w art. 35 ww. ustawy. - Zalecenia dotyczące personelu:
- ukończone 18 lat,
- doświadczenie przy hodowli lub chowie ryb albo odbyte szkolenie z zakresu dobrostanu, ogłuszania i uśmiercania ryb (np. szkolenie stanowiskowe),
- w przypadku dystrybucji ryb z udziałem pośrednika, zapewnia on, aby sprzedawca końcowy był przeszkolony z zakresu dobrostanu, ogłuszania i uśmiercania ryb.
- Zalecenia dotyczące warunków przetrzymywania żywych ryb:
- baseny - szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach,
- woda - czysta, natlenowana lub napowietrzana; wymiana 1/3 objętości wody basenu co 12 godzin,
- zagęszczenie - maksymalne zagęszczenie przy stosowaniu natlenowania wody 1kg masy ryby/1l wody,
- optymalna temp. wody 4 - 6 ºC max 10 ºC,
- ryby bez widocznych uszkodzeń; ryby posiadające rany i inne uszkodzenia ciała powinny być uśmiercane niezwłocznie po przybyciu do sklepu.
- Zalecenia dla odbiorców detalicznych dotyczące przenoszenia żywych ryb oraz stosowanych opakowań do przenoszenia zakupionych żywych ryb.
Zaleca się, aby w przypadku zakupu żywej ryby, opakowanie stosowane do przenoszenia zawierało wodę. Podstawowe znaczenie ma zapewnienie możliwości przyjęcia naturalnej pozycji ciała, dlatego kluczowym jest rozmiar opakowania, tak aby ryba nie znajdowała się w nienaturalnej pozycji lub nie była wygięta bez możliwości zmiany pozycji - dotyczy to w szczególności pojemników o sztywnych ścianach. Z uwagi na brak możliwości stałego napowietrzania, ilość wody w opakowaniu powinna być co najmniej w stosunku 1:2 masy karpia do objętości wody. Należy unikać uszczelniania, czy zamykania opakowania, aby umożliwić swobodny dopływ powietrza. Zaleca się, aby czas przenoszenia żywej ryby z miejsca zakupu był jak najkrótszy.
Ogłoszenie wyznaczenia ULW 2025
Ogłoszenie o potrzebie dokonania wyznaczeń na rok 2025.